11 Mayıs 2015 Pazartesi

Peştemal Bornoz Ve Handorra

Kızılcabölük ve Buldan Denizli'de küçücük kasabalar... Burada insanlar yüzyıllardır dokumacılık yapıyorlar. İlmek ilmek; mekik mekik...
Topkapı Saray'ında sergilenen padişah kaftanları buralarda dokunmuş. Şimdi ise tarihi dizilerin ve filmlerin kostümleri burada dokunuyor. Tarih asla unutmuyor yani.
Truva filminin yapımcıları dünyayı dolaşıyor burayı buluyorlar. Tozlu tezgahlar çıkıyor, tezgah başlarında türküler yeniden söylenmeye başlıyor. Bir ağıt mı desek, bir toy mu, yoksa bir aşk mı... Tezgahların yanında durup öyle karar vermek lazım tınıya.
Bu ustalar bakıyorlar ki ilgi alaka çok güzel, sadece kostüm değil peştemal ve peştemal bornozlarda üretmeye başlıyorlar.Dedelerinden görmüşler peştemal desenlerini. Çoğu İstanbul saraylarına gittiği için peştemallerden bazılarının isimi saraylı. Bazıları şekerci. Peştemal bornozlara ise hamamlık diyorlar.

Peştemal eski zamanlarda banyo havlusu olarak kullanılıyor, peşkir ise baş ve el havlusu olarak. Günümüz tükteicisi ise peştemali plaj havlusu olarak, şal olarak kullanıyor.
Peştemal bornoz ise ince olduğu için hem plajlarda kullanılıyor, hem de bornoz olarak.
İnsanlar normal bornozların ağırlığını, hantallığını, kokusunu sevmediklerini söylüyorlar.
Üretimin çoğu ise yurt dışına gidiyor.

Keşke diyor Ahmet Usta, keşke insanımız da bilse el emeğinin değerini, kaliteyi anlasa. Hamam diyor bir kültürdür. Müşterilerimiz sırada bekliyor Almanya'dan Fransa'dan Amerika'dan, Ama yalnız yol üstünden gelip geçenler biliyor bizi.

Ahmet Ustaya yaptığımız işi anlatıyoruz, çok hoşuna gidiyor. Mankenlerin üstünde gösteriyoruz yaptığı ürünleri, elinize sağlık diyor, fotoğrafın çıktısını istiyor bizden. Dükkanına gelen müşterilerine göstermek istediği için.

Ahmet Ustanın hamamlıkları, yani peştamal bornozları beğeniniz sunuyoruz.
 Ürün isimlerini Ahmet Usta söylüyor biz yazıyoruz, peştamal bornoz ponponlu, peştemal bornoz, hamamlık...

Peştemal bornozların en güzelini, en ucuza almak için Handorra yı ziyaret edebilirsiniz.
 Bu adres banyo kültürünüz değiştirecek.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder